Over 10 years we help companies reach their financial and branding goals. Engitech is a values-driven technology agency dedicated.

Gallery

Contacts

411 University St, Seattle, USA

engitech@oceanthemes.net

+1 -800-456-478-23

Tasarım

Parametric ve Direct Modelleme: Siz Hangi Taraftasınız?

Mühendisler, direct ve parametric modellemenin özelliklerini uzun süredir tartışıyorlar. Bazıları direct modellemenin özgürlüğü ve esnekliğini severken, diğerleri parametric sistemlerle ilişkili tanımı ve boyut kontrol özelliklerini tercih eder. Yaptığınız iş için hangisinin doğru olduğunu belirlemek üzere her iki metodoloji hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Parametric Modelleme Nedir?

Parametric tasarım, özellikleri ve kısıtlamaları kullanarak tasarım yapılan bir 3D CAD yaklaşımıdır ve kullanıcıların ürün ailelerinde bulunanlar gibi tekrarlayan değişiklikleri otomatikleştirmesine olanak tanır.

Direct Modelleme Nedir?

Direct modelleme, özellikler, kısıtlamalar ve orijinal tasarım amacı hakkında endişelenerek zaman harcamadan geometriyi hızlı bir şekilde tanımlamanıza olanak tanır. Genellikle modelleme oyun hamuru ile çalışmakla karşılaştırılır. İstediğiniz şekle ulaşana kadar geometriyi itin ve çekin. 

Direct ve Parametric Modellemenin Artıları ve Eksileri

Peki hangisi daha iyi, direct mı yoksa parametric modelleme mi? Cevap “yukarıdakilerin hepsi” dir. Her birinin kendine göre avantajları olsa da, en iyi CAD yazılımı her iki modelleme yaklaşımını da kullanır. Doğrudan modellemeyi parametrik ortamlarına entegre eden üreticiler daha yüksek hız, kalite bildirir ve rekabette önde olmalarına yardımcı olan inovasyona odaklanır.

Ancak bundan bahsetmeden önce, doğrudan ve parametrik modellemenin bazı artılarını ve eksilerini tartalım.

Parametric Modelleme Nasıl Kullanılır?

Parametric modelleme teknolojileri, zorlu gereksinimleri ve üretim kriterlerini içeren tasarım görevleri için kullanılır. Örneğin, tasarımcının boyutlar, parçalar ve montajlar arasında tasarım ilişkileri oluşturması gerekeceğinden, kuruluşlar temel tasarımda küçük farklılıklar içeren ürün aileleri oluştururken genellikle parametriğe yönelirler. Bu, düzenli olarak değiştirilmesi veya yinelenmesi gereken tasarımları destekler. Ayrıca, bir ‘model ağacında’ yakalanan, değiştirilebilen veya değiştirilebilen (delikler ve bölmeler gibi) bireysel özelliklere sahip modeller oluşturur.

Parametrik modellemenin tutkunları, aşağıdakileri içeren avantajlardan yararlanır:

  • Tasarımda değişiklik yapılırsa modelde otomatik güncellemeler
  • Bir şey değiştiğinde modelin nasıl davranması gerektiğini tanımlamayı kolaylaştıran tasarım amacını kolayca yakalama yeteneği
  • Parça ailelerinin kolay tanımlanması ve otomatik oluşturulması
  • Üretim süreçlerine mükemmel entegrasyon, üretim süresinin kısalmasına neden olur

Ancak parametrik teknolojinin dezavantajları da vardır. Parametrik modelleme ile ilişkili eksilerden bazıları aşağıdakileri içerir:

  • Konsept tasarımı sırasında, parametrik 3D CAD, bir fikrin mümkün olduğu kadar çabuk bir şekilde çok sayıda 3D konseptini araştırmaya çalışan tasarımcılar için gereksiz olabilir.
  • Beklenmeyen tasarım değişiklikleri gerektiğinde parametrik modellerin güncellenmesi daha uzun sürer.

Direct Modelleme Ne Zaman Kullanılır?

Direct modelleme, özelliklerden ziyade geometri yaratır, bu nedenle tasarımcının özelliklerle, bunların karşılıklı ilişki ve özellikler üzerinde değişiklik yapmanın etkisi ile bağlı kalmak istemediği kavramsal tasarımı destekler. 

CAD yazılımı endüstri analisti ve The Schnitger Corporation’ın başkanı/kurucusu Monica Schnitger, “Parametric veya direct her yaklaşımın kendi kullanımları vardır ve belki de mükemmel CAD stratejisi her ikisini de içerir” dedi. “Tasarımı hızlı bir şekilde manipüle etmeniz gerektiğinde ve önceden tanımlanmış kurallar dahilinde çalışarak yavaşlamak istemediğinizde, kavramsal düşünme sırasında doğrudan modellemeyi kullanmak mantıklı olabilir. Ayrıntılı tasarım sırasında, özgür düşünme ve keşfetmenin çoğu bittiğinde, gelecekteki yinelemelerin orijinal konsepti ihlal etmemesini sağlamak için parametric tasarımı kullanmak mantıklı olabilir.”

En İyi Sistemler Hem Direct Hem Parametric Modelleme Kullanır 

Sonuç olarak, günümüzün ürün tasarımlarının karmaşıklığıyla başa çıkmak için hem direct hem de parametrik modellemeye ihtiyacınız var. Cep telefonu kasası üreticileri, dijital görüntüleme şirketleri ve baskılı devre kartı üreticileri gibi şirketler her iki yaklaşımı da kullanır. Tam özellikli bir CAD modelleme aracı olan PTC Creo, tek bir model üzerinde çalışan tek bir ortamda parametric ve direct modelleme yetenekleri içerir.